Vattenfilter

Så blir din hydrofor till ett effektivt vattenfilter

AQ150-2009

Om du gör det själv – så sparar du många sköna tusenlappar.
Varför köpa en ny vattentank om du redan har en? Principen att vattnet skall in i en tank sedan genom filtermassorna för att renas är exakt samma för alla filter. Ditt vatten bryr sig nog inte om det filtreras genom din hydrofor i stället för det blåa filtret från fina gatan. AquaBra är ett mycket effektivt järnfilter och manganfilter för grävd eller borrad brunn samt höjer också pH till max 8. Om du inte har en hydrofor skaffa en! Läs mer >>

Hur fungerar AquaBra?

I hydroforen monteras dysor som är själva hjärtat i vattenfiltret, utan dessa fungerar det inte. Dysorna fördelar ingående vatten runtom i filtret som strömmar upp genom filtermassan och renar vattnet.
AquaBra vattenfilter är ett uppströmsfilter och är anpassad för hydroforer i storlekarna 150, 300 eller 500 liter.

Filtermassan

Påfyllning görs genom rensluckan och från toppen av hydroforen med en tratt, och kan fyllas ända upp till fem centimeter under utgående vattens inlopp. Det har visat sig i tester att krossad kalksten tar bort ca 95 % av järn och mangan, medan kiselsand bara tar bort ca 65%. Krossad kalksten höjer pH till max pH8 och kan inte kladda ihop till en kaka vilket halvbränd dolomitkalk kan göra om den aggressiva kolsyran är för hög.

Montering

Att montera AquaBra är enklare än du tror. Anslutningarna består av klämkopplingar, detta för att förenkla monteringen. En rörtång räcker. Monteringsanvisningen som medföljer ser till att allt kommer på plats och fungerar på rätt sätt. Sedan starten 2001 har ingen misslyckats med monteringen så här långt.